lauantai 1. lokakuuta 2016

Alle kouluikäisten kirjoja

Alle 3-vuotiaat:
- En halua nukkumaan, Julie Sykes, suomennos; Tarja Virtanen
     Kirja kertoo Tiikerin pennusta, joka ei halua mennä nukkumaan. Hän karkaa viidakkoon emoltaan ja käy katsomassa jokaista eläinystäväänsä, jotka ovat jo nukkumaan menopuuhissaan. Loppujen lopuksi pieni yöapina saattaa sen emonsa luo.
- Wall-E palapelikirja, Walt Disney-Pixar, suomennos; Elina Aavikko
     Kirja perustuu elokuvaan Wall-E, joka kertoo roskarobotista, joka on tehty siivoamaan maapallo sen saasteista. Maata lähetetään tarkastamaan moderni robotti EVA, sen on tarkoitus viedä näyte maasta takaisin ihmisille. Wall-E rakastuu EVAan ja kirja kertoo niiden matkasta takaisin Axiumille. Kirjan sivuilla on 4 palapeliä.

Syy miksi kirjat soveltuvat tälle ikäluokalle on se, että ne ovat paksusivuisia ja kestävät rankempaakin kuolaamista ja käsittelyä. En halua nukkumaan oli poikani lempikirja vielä yli 3-vuotiaanakin. Hän kuljetti sitä aina mukanaan, jopa yökylään mennessään. Palapelikirja on myös paksu ja lyhyt kirja, mutta siinä on myös ajanvietettä vanhemmalle taaperolle. Palapelin palat ovat isoja ja selkeitä.

3-5-vuotiaat: 
- Kaupungin sankarit: Salaperäinen Varas, Elin ja Pelle Ferner/ Mattias Wennerfalk, suomennos; Mari Virtanen 
     Sadussa kerrotaan Pauli-Poliisiauton ja Bella-Paloauton tutkintaa, jossa Herkku-Harrilta on kadonnut laatikollinen omenoita, Kolhu-Korppi on hukannut päärynänsä ja Pulla-Pertin patongit ovat mystisesti kadonneet ja rakennustyömaakin on aivan sekaisin.
- Lehmä, joka tahtoi lentää, Paul Brett Johnson, suomennos; Pirjo Rintakoski
      Satu kertoo Martta-tädistä ja Roosa-Lehmästä. Roosa haluaa oppia lentämään Täti yrittää saada sitä alas. Loppujen lopuksi hän ompelee lehmä puvun jolla houkuttelee Roosan takaisin maan kamaralle. 


Molemmat kirjat ovat lyhyitä, selkokielisiä ja värikkäitä. Kuvat ovat hauskoja ja kuvaavat tilanteiden kehitystä. Niissä on on helppoja ja jännittäviä juonen käänteitä jotka pitävät jo vanhemmatkin kuuntelijat mukana sadussa, mutta niin helppoja että pienemmätkin lapset pysyvät mukana.

6-vuotiaat:
-Viekas varis nimeltä Juro, Margareta Andersson, suomennos; Pirjo Rintakoski
     Satu kertoo Juro-variksesta, joka asuu maalla. Se on yrmy varis, joka kiusaa naapurin Ukko-Kukkoa, koska kadehtii tämän höyheniä ja sieviä kanoja. Eräänä päivänä Kanalasta häviää munia ja Ukko alkaa vahtia kanalaa. Tarinan opetus on Joka viimeksi nauraa, se parhaiten nauraa...
- Aarresaari, Mauri Kunnas
      Koiramäki- sarjaan kuuluva kirja, joka kertoo Pikku-Jimistä ja hänen äidistään. He löytävät vanhan merimiehen tavaroista Kapteeni Flintin aarrekartan. He lähtevät matkaan kuunari Hispaniolalla. Matkan aikana laivakokki paljastuu pahamaineiseksi merirosvoksi, joka janoaa aarretta yhtä paljon kuin Pikku-Jimi. Loppu kääntyy kuitenkin hyväksi ja kaikki saavat osansa saaliista.

Kirjat soveltuvat 6-vuotiaille, koska molemmissa on vaikeampia juonenkäänteitä, joita nuoremmat kuuntelijat vältämättä vielä ymmärrä. Aarresaari-kirja on pitkä, jota ei ehkä kokonaan jaksa lukea. Sen kuvat kertovat tarinan sanojen tavoin. 

Viimeisenä kirjana tuon esille kirjan, joka sopii joka ikäryhmään.  
Autoilua kaupungissa on Monika Eiselen ideoima kirja, jonka on suomentanut Kirsi Sinko. Kirja kertoo Lassista ja Leenasta jotka autoilevat vanhempiensa kanssa. He käyvät mm. Huoltoasemalla, kulkevat kolaripaikan ohi ja pysähtyvät autokorjaamolle.
Kirjan kuviin on piilotettu sivujen reunoissa olevia kuvia, joita voi etsiä. Kirja on hyvä havainnointiin, ja pitää mielenkiinnon yllä jopa kuusi vuotiaalla lapsella. Kirja on myös paksusta pahvista tehty ja se kestää myös pienempien taaperoiden käsittelyä. Siinä on mielenkiintoa myös ikävuosien välillä. Monipuolinen teos, joka omasta mielestäni pienten lasten perheisiin kannattaa hankkia :)        
     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti